jump to navigation

Vuoden johtolanka 2009 11. maaliskuu, 2009

Posted by Leena Korsumäki in Dekkariseurassa tapahtuu.
trackback

Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden dekkariteosta sai Jarkko Sipilä romaanistaan Seinää vasten. Raadin perustelut voi lukea Dekkariseuran kotisivulta http://www.dekkariseura.fi.

Eiliseen palkintotilaisuuteen päättyi oma ja kahden muun raatilaisen kaksivuotinen urakka Johtolanka-raadin jäsenenä.  Uusi raati valitaan Dekkariseuran vuosikokouksessa maaliskuun lopussa. Pesti oli erittäin mielenkiintoinen, mutta myös varsin työläs. Kun raadin tehtävänä on ollut jotenkin kahlata läpi koko vuoden dekkarisato, se vie aikaa. (Juuri tämän vuoksi en ole alkuvuodesta ehtinyt kirjoittaa tänne mitään.)

Julkaistujen kotimaisten dekkarinimekkeiden määrä oli viime vuonna aika mahtava. Listoillani oli yli 70 nimekettä, joista tosin kaikki eivät raadin käsiin kulkeutuneet. Ei tässä ole paljon muuta ehtinyt lukea kuin kotimaisia dekkareita. Tosin pitää myöntää, että jotkin teokset jäivät kesken, kun niistä oli nopeasti havaittavissa, etteivät ne ole Johtolanka-ainesta.

Työläydestä huolimatta kokonaissaldo kahdesta raatilaisvuodesta on silti selvästi plussan puolella. Eipä sitä muuten olisi tullut tutustuttua kotimaiseen dekkarikenttään niin laajalti. Tunnen että tämän kokemuksen jälkeen minulla  on enemmän kanttia arvostella kotimaisia dekkareita Ruumiin kulttuurin Kirjakäräjillä kuin mitä oli kaksi vuotta sitten.

Entäpä tämänvuotinen palkinto. Menikö se teidän mielestänne oikeaan osoitteeseen? Tässä 1/3 raadista ottaa vastaan julkisia risuja ja ruusuja.

Paljastan tässä myös oman short listini muut kirjat, eli omat suosikkini viime vuoden dekkarisadosta voittajateoksen lisäksi. Korostan, että kyse on minun henkilökohtaisista suosikeistani, raadin muut jäsenet eivät välttämättä jaa näitä näkemyksiä. Nämä ovat neutraalisti aakkosjärjestyksessä tekijän mukaan.

Taina Haahti: Apaja
Ensimmäiseltä sivulta lähtien vetävästi kirjoitettu romaani, jossa painavaa ja ajankohtaista asia ahneudesta. Suomessa ei kovin paljon julkaista ns. taloustrillereitä, tämän voisi lokeroida siihen genreen.

Juha Numminen: Kyyhkynen
Hirveän hyvin kirjoitettu hirvittävästä ihmisestä. Fiktiota on toivottavasti se, että tosielämässä CeeCeet eivät tee murhia. Lopussa pari lukijan yllättävää koukkua. Numminen pitää langat taitavasti koossa, vaikka tapahtumat ulottuvat 20 vuoden ajanjaksolle.

Outi Pakkanen: Yöpuisto
Taidokasta psykologista jännitystä. Pakkanen kuvaa hienovaraisesti perheen hajoamisen. Ja kuinka hyvin hän pääsee Rasmus-pojan nahkoihin. Kuka tässä Anna Lainetta enää kaipaa. Outi Pakkanen on Suomen Minette Walters, joka ei tarvitse sarjapäähenkilöä.

Mainokset

Kommentit»

1. Kirsi Luukkanen - 11. Touko, 2009

Minä en tuota Panu Kesantoa muistanut ekasta kirjasta ollenkaan! Sen voisikin lukea uudestaan, koska uskoisin, että Tappaja, toivoakseni kestää toisenkin lukukerran.

2. Keijo Kettunen - 8. Touko, 2009

Eipä ole tosiaan Tuomaisella sarjapäähenkilöitä, mutta kirjoista löytyy sentään yhteinen mielenkiintoinen sivuhenkilö, entinen rikollinen ja vankilakundi, myöhempi levykauppias Panu Kesanto. Ja liityn ehdottomasti mukaan Kirsin suositteluihin – kummatkin Tuomaisen kirjat ovat olleet jännittäviä ja omaperäisiä romaaneja joissa on runsaasti vakavaa sanottavaa. Veljeni vartija on ollut ainakin minulle toistaiseksi tämän kevään kotimainen ykkönen tässä lajityypissä.

3. Kirsi Luukkanen - 8. Touko, 2009

Minustakin myös Haahdin Apaja ja Nummisen Kyyhkynen olivat mielenkiintoisia rikosromaaneita. Vaikka lähes koko Pakkasen tuotanto on luettu läpi, Yöpuisto on vielä lukematta.

Vai on Pakkanen Suomen Minette Walters? Mikäs siinä. Myös Antti Tuomainen on kirjoittanut pari rikosromaania, joissa ei ole sarjapäähenkilöitä. Suosittelen lämpimästi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: