jump to navigation

Koukussa Lankoihin 15. syyskuu, 2009

Posted by Leena Korsumäki in Dekkariarvioita.
trackback

Kirjojen lukemisen sijasta olen viime ajat tuijottanut telkkariruutua. Minut on jumittanut sohvalle amerikkalainen tv-sarja Langalla (The Wire) ja sen neljä ensimmäistä tuotantokautta dvd-levyillä.

Kun sarjaa aikanaan esitettiin televisiossa (MTV3) en kiinnittänyt siihen juurikaan huomiota, koska sen lähetysaika oli älyttömän myöhäinen. Ja myöhäisestä lähetysajasta tein sen  johtopäätöksen, että liiallisen väkivallan lisäksi se on amerikkalaista tusinatavaraa.

Ensimmäisen kerran kiinnostus sarjaa kohti heräsi, kun luin Antti Turusen kirjoituksen ko. sarjasta Ruumiin kulttuurista (1/2008). Nousipa silloin pienoinen harmistuskin, että nyt on tainnut mennä hyvä sarja sivu suun. Dvd-bokseja en kuitenkaan rynnännyt silloin ostamaan.  Mutta tänä kesänä kaupan tarjouslaarista tarttui käsiini sarjan ensimmäinen tuotantokausi.

Se oli menoa. Vielä kun ensimmäisen tuotantokauden seuraaminen oli kesken, piti käydä ostamassa seuraavat kaudet.  Kyse ei totisesti ole tusinatavarasta vaan amerikkalaista laatua parhaimmillaan. Yhteiskunnallisin poliisisarja, jota olen ikinä seurannut. Tuotantokausien edetessä poliisien osuus vähenee, ja muut yhteiskunnalliset aiheet nousevat keskiöön.  Taitaisi olla parempi puhua draamasarjasta kuin poliisisarjasta.

Niille, joille Langoilla on vieras juttu, lyhyt yhteenveto. Sarja sijoittuu Yhdysvaltain itärannikolle Baltimoreen, jonka reilusta 600 000 asukkaasta  enemmistö on mustia. Tämä näkyy myös sarjan näyttelijäjoukossa, enemmistö on mustia. Kaupunki esitetään sarjassa hyvin karussa valossa, Länsi-Baltimore on pahasti slummiutunut ja huumekauppiaiden hallitsema.

Näiden huumediilereiden kiinnisaamiseen puhelinkuuntelun avulla keskittyy sarjan ensimmäinen tuotantokausi. Poliisipäällystö on kiinnostunut vain rikostilastoista ja niiden siistimisestä erilaisten kikkailujen avulla, ei pitkäjänteisestä, aikaa ja rahaa vievästä seurannasta, jolla pääjehut saataisiin kiinni. Niinpä erikoisyksikkö,  joka kuuntelua varten perustetaan saa henkilöstökseen erilaista poliisin pohjasakkaa. Heistä tietenkin paljastuu mitä erilaisimpia kykyjä ajan myötä.

Poliisien lisäksi sarjaa seurataan myös rikollisten näkökulmasta, eikä voi sanoa, että sarjassa olisi yhtä yksittäistä päähenkilöä. Se on hienoa kollektiivista näyttelijäntyötä naamoilla, joita en ole tunnistanut miksikään tähdiksi muista elokuvista tai sarjoista. Netti tietää kertoa, että heitä on esiintynyt muissakin HBO:n sarjoissa – Langalla on siis HBO-tuotantoa.

Toisella tuotantokaudella päämiljöö on Baltimoren satama, jossa ahtaajien työt ovat vähentyneet ja lisätienestiä hankitaan salakuljetuksella. Kolmannella tuotantokaudella siirrytään politiikan pariin.  Vaalikamppailu pormestarin ja valtuuston paikoista vaikuttaa poliisipäällystön tekemisiin, USA:ssa kun poliisit ovat kaupunkien palkkalistoilla, ei valtion niin kuin Suomessa. Neljännellä tuotantokaudella ollaan paljon koulussa, keskeisenä aiheena on surkeassa jamassa oleva kunnallinen koululaitos. Tämä neljäs tuotantokausi on tehnyt suurimman vaikutuksen, ei vähiten nuorten – luultavasti amatöörien – näyttelijöiden ansiosta.

Upean käsikirjoituksen lisäksi – jaksoja ovat olleet kirjoittamassa mm. amerikkalaiset dekkaristit Dennis Lehane ja George Pelecanos – olen tykästynyt kuvaukseen ja leikkaukseen. Viime mainittu on silmänlepoa keski-ikäisille silmilleni ja mielelleni, ei nopeita leikkauksia vaan rauhallisia siirtymisiä kohtauksesta toiseen.

Tällä hetkellä odotan kovasti viidennen – ja viimeisen – tuotantokauden dvd-boksin saapumista kauppoihin.  Sarja varmaan osataan lopettaa hienosti. Se todennäköisesti tarkoittaa sitä, että suurimmat konnat pääsevät kuin koira veräjästä. Silti uskallan toivoa, että henkilökohtainen inhokkini, osavaltion senaattori Clay Davis saisi jotenkin kuonoonsa.

Mainokset

Kommentit»

1. Keijo Kettunen - 22. lokakuu, 2009

Tähän sopii vain lisätä, että Britanniassa on juuri jaettu tämänvuotiset Tikari-dekkaripalkinnot, ja Langalla niitti erinomaista menestystä. Se palkittiin parhaana sarjana International TV Dagger -palkinnolla, ja pääosan esittäjä Dominic West valittiin parhaaksi miesnäyttelijäksi. Leena on siis ehdottomasti oikealla asialla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: