jump to navigation

Dekkarisuosituksia loppukesäksi 27. heinäkuu, 2010

Posted by Leena Korsumäki in Dekkariseurassa tapahtuu.
trackback

Tähän (valitettavan harvoin päivitettävään) blogiin piti tulla jo kesäkuun alussa Dekkariseuran hallituksen jäsenten ja Ruumiin kulttuurin toimituksen suosituksia kesälukemiseksi. Erinäisten syiden – syytetäänpä niistä vaikka kesähelteitä, jotka ovat sulattaneet kaiken aivotoiminnan – vuoksi lista on tässä vasta nyt.

Onhan kesää vielä jäljellä, joillakuilla loma vasta alkamassa. Ja näitä – niin kuin kaikkia dekkareita – voi lukea mihin vuodenaikaan tahansa.

Teokset ovat tekijän mukaan aakkos- ei paremmuusjärjestyksessä , koska sellainen järjestys on mahdoton.

Agatha Christie: Totuus Hallavan hevosen majatalosta

Dame Agathan 120-vuotissyntymäpäivän kunniaksi listalle yksi Christie. Hallava hevonen kuuluu tekijänsä parhaimmistoon, ja Christie pääsee jälleen osoittamaan myrkkytietouttaan. Ei Poirot- eikä Marple-tarina.

Ben Elton: Tappavan kuuluisa

Kesällä Big Brother -vieroitusoireita potevalle oiva lääke. Hervottoman hauska ja kelpo suljetun huoneen mysteeri. Sisältää myös mediakritiikkiä.

Inger Frimansson: Rotanpyytäjä

Länsinaapurin mittavan dekkaristijoukon kärkinimiä ja jälleen laadukasta jälkeä. Koukuttava tarina.

Paul-Erik Haataja: Häkkilinnut

Johtolanka-voittaja vuodelta 1988 kestää uudelleen lukemisen.

Joanne Harris: Sinisilmä

Melkein mahdotonta sanoa, onko tämä uunituore (2010 ilmestynyt) romaani ”hyvä” vai ”huono”. Mutta ehkä kysymystä ei edes kannata pohtia. Outo, koukeroinen, hämmentävä ja ristiriitainen trilleri internetin valemaailmoista, perheen salaisuuksista, toden ja mielikuvituksen mutkikkaista suhteista.

Philip Kerr: Berlin noir

Penguin-kustantamon yhteislaitos sisältää kolme eri teosta, 1980-90-luvun vaihteessa ilmestyneet March violets, The pale criminal, A German requiem. Monimutkaisia juonikudelmia 1930-luvun natsi-Saksassa ja sodanjälkeisessä Wienissä. Kuka julkaisisi nämä suomeksi?

Kirsti Manninen & Jouko Raivio: Punavuoren keisarinna

Punavuoren keisarinna avaa historiallisten dekkareiden sarjan 1860-1870-luvun Helsingistä. Suomalaisen historiallisen dekkarin tienraivaajia. Kannattaa lukea ilmestymisjärjestyksessä.

Lehane, Dennis: Paahtavan taivaan alla

11 vuotta ilmestymisensä jälkeen viimein saatavilla suomeksi jatkoa bostonilaisetsivien Patrick Kenzien ja Angela Gennaron tarinaan. Jo oli korkea aika!

Jari Olavi Rantala: Premium bananas

Tämän vuoden esikoisdekkareita (vaan ei esikoisteos). Vahva näyttö uudelta tekijältä. Tragikoominen tarina huumelastista joka joutuu pikkudiilereiden käsiin, ja miten se vaikuttaa toisilleen täysin tuntemattomien ihmisten elämään.

Lennart Åkerlund: Kuolema tulee aina yllättäen (1963)

Vuonna 2005 kuollut Torsten Peltomo kirjoitti elämänsä aikana vain yhden rikosromaanin, mutta se onkin sitä kovempaa tavaraa, 1960-luvun kotimaisen dekkarin huippua. Tekijänimi Lennart Åkerlund syntyi Peltomon aiemmasta sukunimestä ja toisesta etunimestä.

Keskellä kesän tukahduttavia helteitä pienessä maalaispitäjässä murhataan ensin vanha talonemäntä, sitten hänen miniänsä ja tämän pieni tytär. Peltomo kertoi Ruumiin kulttuurin haastattelussa 2003 saaneensa rikosjuoneen vaikutteita Friedrich Dürrenmattin Lupauksesta. Myös lähimenneisyyden sotavuosien painajaiset, muun muassa Elisenvaaran pommitus, heittävät tarinaan – ja ahdistuneen minäkertojan persoonaan – omat synkät varjonsa.

Mainokset

Kommentit»

1. Raija P. - 11. elokuu, 2010

Kiitos Leena, lukuvinkeistä!!! Listalla oli useampikin minulle uusi tuttavuus ja se on aina niin sykähdyttävää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: