jump to navigation

Ilkka Remes: Shokkiaalto 10. joulukuu, 2010

Posted by Kirsi Luukkanen in Dekkariarvioita.
Tags: , , ,
trackback

Venäjän ja lähimenneisyyden uhat

Ilkka Remes: Shokkiaalto
WSOY 2010. 415 s.

Ilkka Remes tarkoittaa samaa kuin kansainvälisiin vesiin uiva jännitysromaani, trilleri. Ensin esitellään hurjia uhka- ja kauhukuvia ja lopuksi tarjoillaan maailmanrauhaa tai jopa maailman pelastumista tarinan päättymisen kliimaksiksi.

Shokkiaallon elementit ovat hyvin perinteisiä, jopa ennalta-arvattavia: Venäjän pelko, kylmän sodan varjot, huumeet, ydinaseisiin tai -voimaloihin liittyvä turvallisuusriski, salaliittoja suomalaisella poliisin ja politiikan kentällä. Alkusysäyksenä tähän kaikkeen on venäläisen toimittajan murha Helsingissä.
Periaatteessa viihdyn vauhdikkaiden trillereiden parissa, mutta nyt tunnelma oli aika tavalla lässähtänyt. Liian monta verkkoa vedessä, liian monta juonen kaarta kerittävänä kasaan. Unohdin jo lukumatkallani, mihin oltiinkaan menossa, kuka olikaan kenellekin vastuussa ja miten nämä kaikki liittyvätkään toisiinsa.

Shokkiaallossa on aineksia pariinkin romaaniin – osan käänteistä olisi voinut aivan hyvin jättää pois. Romaanin mielenkiintoisin tarinalinja kylmän sodan ja Neuvostoliiton haamuista olisi riittänyt jännityksen luomiseksi. Selkkauksen ydinvoimalassa olisi voinut kumittaa saman tien ja siirtää pöytälaatikkoon seuraavaa kirjoitusrupeamaa varten.

Päähenkilöllä, krp:n huume- ja väkivaltaryhmän rikosylikonstaapeli Riku Tannerilla, on menneisyytensä Neuvostoliitossa ja venäläinen ex-vaimo, pieni poika sekä pientä sutinaa tai syvää ystävyyttä pomonsa vaimon kanssa. Tannerin historiaan kuuluu myös isän mystinen katoaminen Moskovassa, kun Berliinin muurit sortuivat ja Neuvostoliiton saumat natisivat. Niinpä on selvää, että Tanner sotkee itsensä ja perheensä kyynärpäitään myöten toimittajan murhan mutkikkaisiin tutkimuksiin.

Olin lievästi pettynyt trillerin juonikuvioiden sekavuuteen, joka latisti jännitystä. Odotan kuitenkin, että rohkea ja itsepäinen Riku Tanner syventyy seuraavassa romaanissa Suomen ja Neuvostoliiton lähimenneisyyden vakoilukuvioihin vielä enemmän, sillä monta vastausta jäi saamatta ja johtolankaa seuraamatta.

Kirjoittaja: Kirsi Luukkanen

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: