jump to navigation

Rankin, Rebus ja Edinburgh 15. elokuu, 2011

Posted by Leena Korsumäki in Dekkariseurassa tapahtuu.
Tags: , , , , ,
trackback

Tämän kesän dekkariprojektini oli lukea kirjahyllyssäni pitkään odottaneet Ian Rankinin kahdeksan kirjaa Mustasta kirjasta Lankeemuksiin. Aikapula ja keskittyminen kotimaiseen rikoskirjallisuuteen ovat olleet syynä siihen, että Rankin ja Rebus ovat joutuneet odottamaan vuoroaan näin pitkään.  Kolme aiempaa suomennosta olen lukenut aikoja sitten.

Mutta hyvää kelpasi odottaa. Rankin on loistava kirjailija. Kahdeksan kirjaa samalta tekijältä putkeen eikä tökkinyt missään vaiheessa vaan innostuneena jatkoin seuraavan kirjan kimppuun. Nyt on haikea olo, kun kaikki suomennokset on luettu. Mutta uusi suomennos on onneksi tulossa tänä syksynä ja sen jälkeen on vielä neljä Rebus-tarinaa suomentamatta. Periaatteesta ja pienen käännösdekkareihin keskittyneen kustantamon tukemiseksi olen päättänyt odottaa enkä hanki loppuja käsiini alkukielellä. Jostakin syystä sarjan kolmas teos Tooth and nail on jätetty suomentamatta, vaikka kustantaja Blue Moon muuten onkin suomentanut niitä johdonmukaisesti ilmestymisjärjestyksessä.

Huomaan, että minun on vaikea nimetä ehdotonta suosikkia lukemieni joukosta. Teokset ovat laadukkaita, jok’ikinen. Vaikka niissä toistuvatkin samat asiat kuten Edinburghin historian ja nykyisyyden sekoittaminen sekä Rebusin jatkuva taistelu niin Skotlannin mahtimiehiä kuin omia esimiehiäänkin vastaan, Rankin osaa laatia polveilevia ja monimutkaisia tarinoita ja juonikuvioita, jotka eivät tunnu toistolta.

Kalman asialla (1994, suom. 2004) -romaanissa liikutaan mm. työttömien asuttamassa lähiössä, jossa jengiin kuuluminen on elämän sisältö. Englannin viime päivien mellakoiden taustalla olevista asioista Rankin siis kirjoitti skottinäkökulmasta jo melkein 20 vuotta sitten.

Sinistä ja mustaa (1997, suom. 2006) oli Rankinin lopullinen läpimurtoteos, ja se toi hänelle brittien Kultatikari-palkinnon. Siinä Rebusin ympyrät laajenevat Edinburghista Glasgowiin ja Pohjanmeren öljynporauslautalle asti. Lisämausteen teokseen tuo tosielämän sarjamurhaajan (joka ei ole jäänyt kiinni) ottaminen mukaan yhdeksi sivuhenkilöksi.

Rikoskomisario John Rebus omaa monia fiktiivisten poliisien ominaispiirteitä: perhe on hajonnut työn vuoksi, hän juo liikaa ja syö huonosti, aiheuttaa jatkuvasti ongelmia esimiehilleen ja joutuu aina silloin tällöin pidätetyksi virasta. Rebusilla ei juuri ole ystäviä eivätkä naissuhteetkaan tunnu kestävän. Rebus on kirjojen selkeä keskushenkilö, vaikka muitakin poliiseja toki kirjoissa esiintyy. Kahdessa viimeisimmässä teoksessa (Pimeän sylissä ja Lankeemuksia), juonta kuljetetaan enemmän myös muiden poliisien, etenkin rikoskonstaapeli Siobhan Clarken näkökulmasta.

Odotin mielenkiinnolla, miten Rebus siirtyy käyttämään uutta teknologiaa. Riippuvassa puutarhassa (1998, suom. 2007) Rebusille on ilmestynyt kännykkä, mutta Rankin ei kiinnitä siihen mitään erityishuomiota. Lankeemuksissa (2001, suom. 2010) internet ja sähköposti ovat tärkeä osa juonta, mutta asialla ei ole Rebus.

Ylen FST5-kanava esittää parhaillaan tiistai-iltaisin uusintoja 10-osaisesta Rebus-sarjasta, jossa pääosassa on Ken Stott. Nyt kun kirjat ja tarinat ovat tuoreessa muistissa ja Rebusista vahva mielikuva – vaikkei tosin hänen ulkonäöstään – en tiedä haluanko katsoa sarjaa. Osatkin näyttävät tulevan ihan väärässä järjestyksessä kirjojen ilmestymisjärjestykseen verrattuna.

Mutta on yksi asia, mikä houkuttelee ainakin vilkaisemaan myös tv-sarjaa: Edinburgh. Miten sitä on kuvattu? Kirjoissa kaupunki ja sen kehitys on vahvasti läsnä. Romaanien aikajänne on tietysti ihan erilainen kuin mitä tv-sarjan (oletettavasti). Mutta kun jo kirjat ovat nostattaneet matkakuumetta…

Mainokset

Kommentit»

1. Katriina Harviainen - 15. marraskuu, 2011

Komppaan molempia edeltäviä kirjoittajia: sekä Rankin että Edinburgh jaksavat kiinnostaa. Kaupungissa olen käynyt kerran, mutta toivon käyväni toistekin. Sieltä löytyy Rebusin ystäville mm. tällaista ohjelmaa http://www.rebustours.com/

Tv-sarjoista Ken Stott päihittää mielestäni ehdottomasti John Hannahin Rebusina. Olin aikoinaan lukenut ehkä vain yhden Rankinin, kun katselin John Hannah-versiota ja kummastelin, että onko tämä ollenkaan sama hahmo kuin kirjoissa. Tyypistä oli tehty pelkkä yksioikoinen kovis ja jopa vähän naistenmies – näin muistelen – ja syvemmät sävyt puuttuivat tyystin.

2. Leena Korsumäki - 27. syyskuu, 2011

Kiitos Raimo lisävalaistuksesta koskien Tooth & Nailia, varsin ymmärrettäviä syitä jättää Lontoo-sivuhyppy väliin.

Olen minäkin katsonut tv-Rebusta, en tosin ihan alusta lähtien. Ken Stott nimiosassa on mainio. En enää muista millainen John Hannah oli niissä ensimmäisissä, mutta Stottin ulkoinen habitus ainakin vastaa hyvin omaa mielikuvaa.

3. Raimo Salokangas - 26. syyskuu, 2011

Mukava lukea, että Rankin piti otteessaan – ja että hankit tulevat kirjat suomeksi. Tooth & Nail jäi aikoinaan suomentamatta useastakin syystä. Yksi oli se, että aloitimme sarjan alusta niin, että Ristinollan suomennos tuli 14 vuotta alkuperäisen ilmestymisen jälkeen, joten halusimme saada hieman kiinni. T & N antoi aiheen jäädä väliin siksi, että se sijoittui Lontooseen (jossa Rankin silloin asui ja sanoi meille, että ”I hated it”) eikä Edinburghiin, ja sitten se on sarjamurhaajajuttu, jollainen oli siihen aikaan uutta, mutta 2002 jo vähän kulunut. Tästä oli puhetta kun tapasimme Rankinin alkukesästä. Hän hyväksyi perusteet, mutta huomautti, että Cafferty esiintyy ensimmäisen kerran siinä kirjassa.
TV-sarjaa olen katsonut ja todennut, että jaksot ovat toisinaan aika kaukana kirjasta. Joskus vain muutaman henkilön nimi yhdistää. Mutta Edinburgh näkyy komeasti. Rebusin kantapubi sarjassa ei ole Oxford Bar, joka on oikeasti tosi pieni.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: