jump to navigation

Suomalaiset dekkaripaikkakunnat? 10. joulukuu, 2011

Posted by Jonna Lehtinen in Lukupiiri.
Tags: , , , , ,
trackback

Lukupiirissä pohditaan jo tulevaa vuotta.

Nyt kaipailtaisiinkin vinkkejä dekkareista, joissa olennaisena osana ja nimettynä on jokin oikea, suomalainen paikkakunta. Tuttuja toki ovat Seppo Jokisen dekkareiden Tampere-yhteys, Leena Lehtolaisen Espoo ja Reijo Mäen Turku, mutta onko muita mielenkiintoisia dekkareita, joissa paikkakunnalla on merkitystä?

Kerro siis oma paikkakuntadekkarivinkkisi kommentteihin! Jos kyseessä on sarjadekkari, olisi mielenkiintoista tietää, missä sarjan osassa paikkakunta on erityisen vahvasti tai hienosti esillä.

 

Mainokset

Kommentit»

1. Tuulevi - 2. maaliskuu, 2012

Eeva Tenhusen Mustat kalat ei voisi tapahtua missään muualla kuin Savonlinnassa.

Kaikki Maria Kallio -dekkarit eivät sijoitu Espooseen. Kuparisydämen tapahtumapaikka on Outokumpu – Arpikylän nimellä tosin.

2. Markku Keisala - 26. helmikuu, 2012

Tässä dekkarini, joka pääosin tapahtuu Korppoon ja Nauvon maisemissa. Kirjassa on myös kuvitus.

http://www.mediapinta.fi/isbn/978-952-235-207-1

3. Jonna Lehtinen - 2. helmikuu, 2012

Kiitos hyvistä vinkeistä! Vaikka Dekkariseuran lukupiiri tekikin jo kevään 2012 lukujärjestyksensä, tätä paikkakuntadekkarivinkkailua olisi mielenkiintoista jatkaa tässä ketjussa!

Dekkariseuran lukupiirin aikataulu on nähtävillä täällä blogissa: https://dekkariseura.wordpress.com/dekkarilukupiiri/

4. ottiilia - 2. helmikuu, 2012

Pirkko Arhipan Naantali. Jo 1970-luvulla ilmestyi ensimmäinen Arhipan Naantali-dekkareista: Osta aikaa Naantalista. Naantalin 550-vuotisjuhlien tiimoille sijoittuva teos Kolme kultaista hattua (1993) ruotii kirpeästikin pikkukaupungin kunnallispolitiikkaa ja sisäisiä kähmintöjä. Itse Naantalin vanhakaupunki kujineen ja venerantoineen on olennainen osa tarinakokonaisuutta. Naantalia dekkarissaan on äskettäin kuvannut myös entinen Turun Sanomien päätoimittaja Raimo Vahtera. Kylmä idylli on ilmestynyt vuonna 2011. Minulta se on vielä lukematta.

5. Keijo Kettunen - 18. joulukuu, 2011

Pohjois-Suomesta tulevat mieleen ainakin Aira Vuoriston Rovaniemi ja Ritva Kokkolan Kemi, idästä Jukka Niskasen Joensuu. Marko Kilven kirjoissa kaupunkia ei nimetä, mutta se muistuttaa kovasti Kuopiota. (Niin, itse asiassa Kokkolakaan ei taida mainita Kemiä nimeltä, vaikka yhteys lienee varsin läheinen…) Pirkko Arhipan komisario Varpu Ahava liikkuu enimmäkseen Turussa ja sen lähiseuduilla. Johanna Tuomolan poliisiromaanit sijoittuvat Lohjalle, Timo Sandbergin kirjat etupäässä Järvenpäähän. Hienoja pääkaupunkiseudun kuvaajia on ollut runsaasti: Joensuu, Haataja, Pakkanen, Sipilä, Nykänen, Vuorio, Rönkä, Tuomainen, Tero Somppi, varmaan monia muitakin. Näistä esimerkiksi Vuorio ja Pakkanen voisivat olla aika kiintoisa vertailukohta: Pakkanen kai kuvaa etupäässä Töölön, keskustan ja Lauttasaaren varakkaita piirejä, Vuorio taas Pitkänsillan pohjoispuolisia kaupunginosia.

Kirjamessuillahan Marko Kilpi muuten heitti mielenkiintoisen kommentin, että miljöökuvausten maantieteellinen tarkkuus ei ole aina niin hirveän keskeinen asia. Hän otti esille elokuvan Seitsemän, jota piti yhtenä kaikkien aikojen parhaista rikosfilmeistä. Siinähän kaupunkia ei nimetä, mutta sen synkkä urbaani tunnelma ja rappio tulee joka tapauksessa komeasti näkyviin.

6. Leena Korsumäki - 15. joulukuu, 2011

Kopipeistaan tuolta dekkari-illan kommenttiketjusta vastauksen, joka todennäköisesti on tarkoitettu tähän ketjuun:
”Tapani Baggen dekkareista ainakin, ne jotka olen lukenut, sijoittuvat Hämeenlinnaan ja sen ympäristöön. Markku Ropposen yksityisetsivä Otto Kuhala toimii Jyväskylässä ja sen ympäristössä.”

Omana lisäyksenä voisin mainita, että Seppo Jokisen lisäksi Tampereelle sijoittuvia jännäreitä on kirjoittanut myös Wexi Korhonen. Ja Pentti Kirstilän vanhimmat Hanhivaara-kirjat sijoittuvat Tampereella. Suositttelen lämpimästi teoksia Jäähyväiset rakkaimmalle, Jäähyväiset ilman kyyneleitä ja Jäähyväiset presidentille.

Max Mannerin kirjoja on sijoitettu Turkuun. Kuinka tärkeässä osassa on miljöökuvaus, en osaa sanoa.

7. Jonna Lehtinen - 11. joulukuu, 2011

Kiitos vinkeistä! Sekä Remeksellä että Paulowilla on aika monia teoksia. Mitkäköhän heidän teoksistaan olisi parhaimmat nimenomaan paikkakuntanäkökulmasta?

Lisää vinkkejä otetaan toki vielä vastaan!

Jonna

8. Vuokko - 11. joulukuu, 2011

Ari Paulowin Oulu

9. l - 10. joulukuu, 2011

Matti Remeksen Hanko


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: