jump to navigation

A. A. Milnen murha 7. maaliskuu, 2012

Posted by Tuija Lilja in Dekkariseurassa tapahtuu.
trackback

Heipä hei, olen yksi uusista blogin kirjoittajista, Tuija Lilja. Yritän luovia muiden kirjoittajien aiheiden välissä ja katsoa, mistä ei ihan viimeksi olisi puhuttu.

 
Viimeksi käteeni tarttui A.A. Milnen, eli Nalle Puhin luojan, ainoa kirjoittama dekkari. Vuonna 1922 julkaistu Punaisen talon arvoitus (The Red House Mystery, suomentanut Risto Hannula) on perinteinen brittidekkari, jolla on lajityyppinsä kaikki parhaat ominaisuudet. Kirjassa on toki ruumis, mutta murhan uhri on kaikille tuntematon ja ilmeisesti suvun musta lammas, joka oli jo nuorena jostain syystä lähetetty Australiaan.

 
Kirjassa on kulta-ajalle tyypillisesti päättelyn avulla tutkimuksissaan etenevä harrastelijaetsivä, hänen apulaisensa toimii Watsonina sekä useita viittauksia dekkariperinteeseen. Esimerkiksi salakäytävän avausmekanismi löytyy kirjastosta, kirkkoherra Ussherin kirjoittaman saarnakokoelman takaa. Lisäksi kartanossa on biljardihuone, krokettikenttä ja joukko sinne erilaisista syistä joutuneita vieraita. Kartanon isäntä on salaperäisesti kadonnut sillä aikaa kun murhan uhri löytyy ammuttuna, nyt sentään kirjaston sijaan työhuoneesta.

 
Kiireetön Milne käyttää paljon aikaa sen pohdintaan, oliko oven avain lukossa sisä- vai ulkopuolella ja kuka oikeastaan kuuli laukauksen. Näillä ihmisillä ei ole kiire minnekään, dna-näytteitä ei ole vielä keksitty ja puhelinkin on veivattavaa mallia. Loppuratkaisu on takakannen mukaan yllättävä, kuinkas muuten.

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: