jump to navigation

Miksei voi aloittaa alusta? 18. maaliskuu, 2012

Posted by Tuulevi in Dekkariarvioita.
trackback

Pidin kovasti Ann Cleevesin Shetlantiin sijoittuvasta Jimmy Perez -sarjasta, joten odotin paljon myös Vera Stanhope -sarjan suomenkieliseltä avaukselta. Yllättävästi ensimmäinen suomennos Kuolonkukkia ei olekaan sarjan ensimmäinen, vaan kolmas osa. Ja suomennosten julkaisemiseen on näemmä innoittanut pian Suomessakin nähtävä tv-sarja, mikä on katsottu tarpeelliseksi kertoa myös kirjan kannessa kuvaamalla siinä sarjan päänäyttelijät ja kirjaamalla lisäksi teksti ”Tulossa TV 1:lle”. Moinen melkein karkottaa minut kirjan parista.

Kirjaa lukiessa ei juonen puolesta haittaa, ettei se ole sarjan aloitus, mutta päähenkilö Veran – isokokoisen, omapäisen, yksinäisen, suorasukaisen, juopottelevan northumberlandilaiskomisarion  – tuntemisen kannalta se häiritsee minua. Olisin halunnut tutustua Veran hahmoon siten, kun kirjailija on hänet lukijoilleen esitellyt. Joissain kohdissa tuntui, että pitäisi tietää jotakin enemmän ymmärtääkseen komisarion ratkaisuja. Siitäkin huolimatta, että Veran menneisyyttä valotetaan jonkin verran.

Rikosjuoni kiertyy kahden kukkasin koristellun kauniin nuoren vainajan kuolemien selvittelyn ympärille. Ensimmäinen uhri on 16-vuotias poika, jonka äiti löytää kuolleena kylpyammeesta. Toinen on maastossa vuorovesilammikossa makaava nuori nainen. Kestää aikansa ennen kuin poliisi saa selville yhteydet uhrien välillä, eikä vähiten siksi, että neljän hyvin erilaisen lintubongarimiehen ystävyys ja keskinäinen lojaalius on niin lujaa.

Teoksen henkilöt ovat hyvin kerrottuja. Myös tapahtumapaikkoja Cleeves kuvaa taitavasti. Jostain syystä minua ei tämän dekkarin juoni vain kiinnostanut läheskään niin paljon kuin dekkarilta toivon ja Shetlanti-sarjan perusteella kirjailijalta odotin. Toivottavasti kirjasarja paranee edetessään. Ja, huolimatta ristiriidasta edellisen virkkeen kanssa, toivottavasti myös ykkös- ja kakkososa tulevat suomennetuiksi, vaikka tv-draamasarja alkaakin tästä tapauksesta. Kaikesta edeltävästä valituksesta huolimatta suosittelen, etenkin brittidekkarifaneille.

Mainokset

Kommentit»

1. Jonna Lehtinen - 13. Touko, 2013

Palaanpa vielä tänne vanhaan aiheeseen. Vera Stanhope -sarja nimittäin tulee uusintakierroksena YLE1:ltä.

2. Tuulevi - 6. tammikuu, 2013

Olen katsonut kaksi ensimmäistä jaksoa ja kolmas odottaa katsomista boksilla. Hyvin tehty sarja.

MInusta Vera ei ollut varsinaisesti epäsymppis kirjassakaan, mutta ehkä häntä vähän on pehmennetty tv-sarjaan.

3. Jonna Lehtinen - 5. tammikuu, 2013

Katsoin juuri toisen Vera Stanhope tutkii -sarjan osan (TV1 perjantaisin klo 19.00). Onko joku muukin katsonut?

Mielestäni ihan kelpo sarja tv:ssäkin. Tosin Vera ei tässä sarjassa vaikuta läheskään niin… erikoiselta (epäsymppikseltä!) kuin lukemassani Kuolonkukkia-kirjassa.

4. Kirsi Hietanen - 19. maaliskuu, 2012

Shetlanti tapahtumapaikkana kiehtoo, pitääpä laittaa ainakin tuo Jimmy Perez -sarja lukulistalle. Kiitos vinkistä! Tästä toisesta sarjasta en uskalla luvata, että luen, mutta todennäköisesti tulee tv:stä katsottua.

5. Tuulevi - 19. maaliskuu, 2012

Kiitos kommentista. Blogista http://www.luetut.net/ löysin bloggaajan Yleltä saaman tiedon, että neliosainen sarja esitetään kesäkuussa 2012. Ylen sivuilla ei vielä ole asiasta mitään informaatiota.

6. Jonna Lehtinen - 18. maaliskuu, 2012

Luin tämän Vera Stanhope -kirjan seuraavia Ruumiin kulttuurin Kirjakäräjiä varten, ja tuntoni olivat kovin samanlaiset kuin sinullakin. Kirja ei missään nimessä ole huono, mutta minäkin mietin sekä tuota suomennosjärjestystä että kirjan kantta.

En muuten ole löytänyt mistään virallista tietoa siitä, milloin tuo Vera Stanhope -sarja tulee telkkarista. Tietääköhän joku muu?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: