jump to navigation

Arktista eksotiikkaa 25. maaliskuu, 2012

Posted by Tuulevi in Dekkariarvioita.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Lontoolaistoimittaja ja -tietokirjailija J. M. McGrathin esikoistrilleri Jään muisti (Like 2012; White Heat, 2011, suom. Anu Nyyssönen) tapahtuu lähellä pohjoisnapaa, pääasiassa Kanadaan kuuluvalla Ellismeren saarella eli Umingmak Nunalla. Päähenkilö on metsästäjä, opas ja osapäiväopettaja Edie Kiglatuk, alkuperäiskansaa eli inuitti tai inuk, jossa on myös valkoista eli qalunaat-verta.

Teoksessa on suorastaan monimutkainen (ja hieman hitaasti etenevä) trillerijuoni, voimakkaan ekologinen taustavire ja herkullisen omalaatuinen henkilökaarti. Kiinnostavinta siinä on kuitenkin inuittien elämänasenteen, elintapojen, kielen, pukeutumisen, ruokien, perinteide, ongelmien ja osaamisen kuvaus. Taustoituksessa mikään ei tunnu päälleliimatulta tai vaikuta esitelmöinniltä, vaan toimii olennaisena osana romaanin kokonaisuutta.

Paikalliset usein sanoivat, että ero inuittien ja etelänihmisten välillä oli siinä, että kun etelästä tulleet pitivät jäätä jähmettyneenä vetenä, inuitit tiesivät, että vesi oli vain sulanutta jäätä.

Eksoottisuuden kokemuksilta ei voi välttyä samalla, kun seuraa sinnikkään ja rohkean Edien yritystä selvittää poikapuolensa kuoleman syytä ja taustoja. Kirjailija on selvästi perehtynyt kuvaamaansa maailmaan – kieleen, tapoihin, historiaan – syvällisesti, mutta ulkopuolisen silmin hänkin sitä katsoo. Onkohan yksikään inuitti julkaissut jännitysromaaneja?

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: