jump to navigation

Äänikirjavinkkejä 3. huhtikuu, 2012

Posted by Kirsi Hietanen/Kirsinkirjanurkka in Dekkariseurassa tapahtuu.
trackback

Kiireiselle ihmiselle tai paljon autossa, bussissa tai junassa istuvalle dekkarien ystävälle äänikirja on oivallinen keksintö. Olen ollut pitkään vannoutunut äänikirjafani, ja oma kokoelma on karttunut ihan mukavasti. Lisäksi kirjastot ovat loistavia äänikirjalainaamoja, vaikka aina cd-tallenteet eivät ole aivan moitteettomassa kunnossa, jos niitä on ahkerasti kuunneltu.

Ihan kaikki kirjallisuus ei sovi yhtä hyvin äänikirjoina nautittaviksi. Kovin raskassoutuiset kirjat, jotka vaativat tarkkaa keskittymistä, saattavat olla liian kova pala pitkän työpäivän jälkeen. Tosin olen huomannut, että äänikirjana menee sellainenkin, mitä ei muuten jaksaisi lukea. Novellit olen myös jättänyt suosiolla rauhaan, sillä liian tiivis muoto vaatii sekin täyden huomion.

Dekkarit ovat siis yleensä mitä parhaita äänikirjoina kuunneltaviksi, sopivan pitkiä ja keveähköjä, vaikka tietysti kirjoilla on eroa dekkarigenrenkin sisällä. Parhaiten olen huomannut nauttivani dekkariäänikirjoista silloin, jos olen jo aiemmin lukenut kirjan.

Näin kävi esimerkiksi vuoden vaihteessa kuuntelemani Stieg Larssonin Millennium-trilogian kohdalla. Nyt sain kuunnella rauhassa koko trilogian yhteen menoon tarvitsematta odottaa seuraavan osan ilmestymistä. Kuitenkin tiesin jo ennalta keskeisimmät juonenkäänteet, joten saatoin rentoutua nauttimaan perusteellisesta tarinankuljetuksesta. Olen kirjoittanut sarjasta omaan blogiini hieman enemmänkin. Siinä totean mm. näin:

 Äänikirjat lukee Kari Ketonen, jonka luennasta pidin kovasti. Hienoa myös, että sama lukija on tehnyt koko jättiurakan, sillä sarjoissa lukijan vaihtuminen kesken kaiken on todella ärsyttävää. 

Larssonin teokset on Suomessa kustantanut WSOY, ja niinpä saman kustantajan tuotteita ovat vuonna 2011 ilmestyneet äänikirjatkin. Tuotteisiin voi tutustua vaikkapa WSOY:n verkkosivuilla.

Agatha Christien tuotanto lienee jokaiselle dekkariharrastajalle tuttu eri versioina. Kirjoissa on se loistava etu, että vaikka ne on lukenut useaan kertaan ja vielä nähnyt hienot tv-elokuvat tai -sarjat monesti, murhaajaa ei yleensä silti muista. WSOY on Christien suomalainen kustantamo, joten sen valikoimista löytyvät äänikirjaversiotkin. Uusia äänikirjoja on tullut viime aikoina nopeaan tahtiin. Kustantamon sivulta voi katsoa tällä hetkellä ainakin Aikataulukon arvoituksen, Askel tyhjyyteen -kirjan, Herkuleen urotöiden, Kuoleman Niilillä -kirjan, Idän pikajunan arvoituksen ja Murha Mesopotamiassa -teoksen äänikirjaversioiden esittelyjä. Kaikissa lukijana on taitava Lars Svedberg, jonka luentaa kuuntelee todella mielikseen. Kaikkia näyttää saavan myös mp3-tiedostoina, jos haluaa äänikirjat itselleen ostaa.

Eppu Nuotion Pii Marin -sarjaa olen myös kuunnellut äänikirjoina, jonkun osan ihan uutenakin. Niissä bonuksena on, että kirjailija itse lukee kirjat. Nuotion kustantaja on Otava, joten tuotteita voi tutkia kustantajan verkkosivuilta. Lisäksi Nuotion dekkareista Musta ja Kosto ovat kuunneltavissa ilmaiseksi Kotilieden sivuilla. Nuotion dekkarit soveltuvat äänikirjoiksi mitä parhaimmin. Christienkin kirjoissa saattavat samankaltaiset vierasperäiset nimet mennä kuunneltaessa sekaisin, mutta Nuotion tapauksessa tätä vaaraa ei ole.

Otavan kustantamia ovat myös Reijo Mäen kirjat ja niiden äänikirjaversiot. Aika moni Vares-seikkailukin on julkaistu äänikirjana, eivätkä niidenkään juonet jää kovin helposti mieleen, joten niiden kuuntelu lukemisen jälkeenkin on ihan viihdyttävää. Erityisesti olen pitänyt niistä, joissa lukijana on Juha Veijonen.

Itse kuuntelen autossa äänikirjoja suoraan auton cd-soittimella. Jonkin Seppo Jokisen kirjan muistaisin saaneeni mp3-levynä, jossa siis yhdellä cd-levyn näköisellä levyllä on tallennettuna koko kirja. Se oli oikeasti kätevä, koska ei tarvinnut vauhdissa vaihtaa levyä. Lenkkeilyä varten olen (laittomasti) siirtänyt cd-levyjä iPodiini, ja nykyisessä autossakin on sitä varten liitäntä. Vielä en ole ehtinyt tätä kokeilla, sillä kokonaisen äänikirjan siirtäminen levyltä tietokoneelle on pikkuisen aikaa vievää.

Tässä jutussa mainitut dekkariäänikirjat ovat vain esimerkkejä kohtalaisen laajasta tarjonnasta. Tänään aloitin autossa Henning Mankellin Riian verikoirat, jonka lukee Eero Saarinen. Enpä senkään juonta enää muista. Hymyilevä mies tuo nyt mieleen edelliskesän vadelmapusikon, koska siellä sitä kuuntelin tunnin jos toisenkin J.

Mainokset

Kommentit»

1. Juha Saarinen - 7. marraskuu, 2012

Hiukan myöhäinen kommentti mutta olen täysin samaa mieltä: äänikirjat ovat mainioita. Sen jälkeen kun joitain vuosia sitten tutustuin äänikirjojen maailmaan olen kuunnellut lähes 400 äänikirjaa, joista suurin osa on ollut dekkareita. Samana aikana en ole enää lukenut ainuttakaan dekkaria tai muutakaan romaania paperimuodossa. Koska uusia äänikirjoja ilmestyy enemmän kuin ehdin niitä lukea niin tuskin tulen enää lukemaankaan niitä paperimuodossa ainakaan merkittävässä määrin. Koska suomalaisia dekkareita ilmestyy valitettavan niukasti äänikirjoina muihin kielisiin verrattuna niin olen tyytynyt lähinnä toiseen kotimaiseen ja englanninkielisiin äänikirjoihin. Pyrin mahdollisuuksien mukaan kuuntelemaan kirjat alkuperäiskielellä, joten muun maalaiset kirjailijat ovat minulle nykyään paljon tutumpia kuin suomalaiset. Samalla kielitaito on kohentunut ihan kivasti. Tämä siis tarkoittaa että uusimmat remekset ym ovat jääneet ja jäävät väliin siihen asti kunnes niitä voi kuunnella.

2. Kirsi Hietanen - 4. huhtikuu, 2012

Minä en ole tullut vielä kielitaitoa testanneeksi, pitäisikin!

3. Tiina Maria Onni - 4. huhtikuu, 2012

Äänikirjat OVAT mainioita! Ja hei, kielitaitoakin voi kasvattaa kuuntelemalla vieraskielisiä (tai toisella kotimaisella luettuja) äänikirjoja. Tykkäsin esimerkiksi Sherlock Holmesin muistelmista tyylikkään kuuloisella englannilla luettuina.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: