jump to navigation

Ylikomisario Banks tv:ssä 12. elokuu, 2012

Posted by Kirsi Hietanen/Kirsinkirjanurkka in Dekkariuutisia.
Tags: ,
trackback

Dekkariseuran blogi on näemmä viettänyt pitkähkön kesäloman, mutta syyskausi lienee jo syytä avata. Viimeksi vinkkasin radion murhaavasta heinäkuusta, ja vinkillä aloitettakoon syksykin.

Yle aloittaa nimittäin tänä iltana ykköskanavalla brittiläisen poliisisarjan Ylikomisario Banks. Sarja perustuu Peter Robinsonin mainioon dekkarisarjaan, jonka päähenkilönä rikoksia ratkoo ylikomisario Alan Banks. Olen lukenut sarjasta kolme ensimmäistä suomennosta, eli kirjat Kuiva kuuma kesä (suom. 2002), Kylmääkin kylmempi (2003) ja Pinnalla ja kätkössä (2006). Innoituksen näihin tarttumiseen olen saanut jostakin Leena Lehtolaisen haastattelusta, jossa hän on kehaissut kirjailijaa. Sarjasta on suomennettu lisäksi vielä kolme kirjaa eli Suvi saapunut ei, Savua ja tulta sekä Outo juttu, mutta niitä en ole harmikseni vielä ehtinyt lukea. Lisätietoa kirjoista saa esimerkiksi kustantaja Blue Moonin sivuilta.

Olen merkinnyt aikoinani itselleni muistiin, että ensi tuntumalta ylikomisario Banks vaikuttaa kahden tutun komisarion yhdistelmältä. Mieleen ovat vaivatta tulleet niin Colin Dexterin Morse kuin John Harveyn Charlie Resnick. Banks nimittäin pitää sekä oopperasta että vanhasta jazzista ja on eronnut mutta haikailee kauniiden naisten perään sekä juo mielellään olutta ja viskiä.

Helsingin Sanomien (12.8.) tv-sivun laajan esittelyn perusteella päättelin, että sarjan avausjakso perustuu suomennoksista järjestyksessä kolmanteen osaan eli kirjaan nimeltä Pinnalla ja kätkössä. Se on muistikuvieni perusteella hyytävä ja vangitseva dekkari, varmastikin jännittävin ja pelottavin kolmesta lukemastani. Itse pidin kuitenkin eniten aloitusosasta Kuiva kuuma kesä, jossa nykyajan Yorkshiressa eletään harvinaisen pitkää hellekautta, joka on kuivattanut myös vanhan tekojärven ja paljastanut sen alle jääneen kylän. Kylästä löytyy naisen luuranko. Tutkimuksissa paljastuu, että nainen on surmattu ja kätketty ulkovajan lattian alle. Banks ja Annie Cabbot tutkivat ensimmäistä yhteistä tapaustaan. Molemmat ovat joutuneet urallaan sivuraiteille ja mielenkiintoinen tapaus on enemmän kuin tervetullut, vaikka 1940-luvun tapahtumia onkin vaikea jäljittää.

Kylmääkin kylmempi vaikuttaa näin jälkikäteen arvioituna hieman välityöltä. Tuon aloitusosan toteuttaminen televisioon saattaisi olla hankalaa (tai ainakin kallista), joten aloittaminen kolmososasta lienee perusteltua.

Tv-sarja vaikuttaa siis hyvinkin kiinnostavalta ja dekkarinystävän varmalta valinnalta. Pääroolissa nähdään suosittu brittinäyttelijä Stephen Tompkinson, joka lienee tuttu monille suomalaisillekin katsojille lukuisista rooleistaan.

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: