jump to navigation

Kun päähenkilön kanssa ei synkkaa 18. syyskuu, 2012

Posted by Leena Korsumäki in Dekkariarvioita.
Tags: , , , , ,
trackback

Shetlannista kertovien kirjojen perään dekkaria Glasgow’sta, tosin ei ollenkaan Kirsin perusteellisuudella.

Tutustuin skotlantilaisen Denise Minan tuotantoon vasta menneenä kesänä, vaikka hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa ilmestyi jo 2003.  Aloitin kirjailijan esikoisteoksesta, joka sattui tällä kertaa myös olemaan ensimmäinen suomennettu teos. Pisteet Likelle siitä, että suomennokset ovat ilmestyneet oikeassa järjestyksessä.

Garnethill aloittaa trilogian, joka on saanut nimensä aloitusosasta, Glasgow’n keskustan liepeillä olevasta mäkisestä kaupunginosasta. Kirja oli menestys ja palkittiin brittirikoskirjailijoiden yhdistyksen tikarilla parhaasta esikoisteoksesta.

Mina kirjoittaa hienosti. Aiheet ovat rankkoja. Hänen henkilönsä ovat rosoisia taviksia ja kuvaannollisesti päähän potkittuja, kaukana kiiltokuvamaisista menestyjistä.

Mutta kaikesta tästä huolimatta en päässyt Garnethill-trilogian imuun. Enkä ole keksinyt sille muuta syytä kuin sen, että en päässyt samalle aaltopituudelle päähenkilön Maureen O’Donnelin kanssa. Ensimmäinen osa meni vielä uutuudenviehätyksessä, mutta kakkososa Pako  ja kolmososa Päätös tuli lukaistua hutaisten ja harppoen.

En kuitenkaan lannistunut vaan tartuin Minan seuraavaan kirjaan, jonka päähenkilönä on Maureenin tavoin nuori, katolinen glasgowilaisnainen Patricia ”Paddy” Meehan. Ja kas, sarjan aloitusosa Veripelto koukutti ihan eri tavalla kuin Garnethill ja sarjan kaksi muuta osaa (Sudenhetki, Viimeinen hengenveto) tuli luettua huolellisemmin kuin Garnethillin jatko-osat.

Nyt jälkikäteen olen miettinyt mistä tämä johtuu. Dekkareita lukiessani en yleensä koe mitään samastumispyrkimyksiä päähenkilöihin, mutta olisiko sellainen kuitenkin voinut olla alitajunnassa taustalla.

Maureen on joutunut lapsena isänsä hyväksikäyttämäksi ja ollut sen vuoksi psykiatrisessa hoidossa. Häneen perheenjäsenensä ovat veljeä lukuun ottamatta epämiellyttäviä, koska haluavat yhä kieltää itseltään sen, mitä Maureenille lapsena tapahtui.

Paddy puolestaan etenee sanomalehden lähetistä toimittajaksi [nuoruuden toiveammatti], hän on ikuinen laihduttaja [sic!] ja perhekin huomattavasti miellyttävämpi kuin Maureenilla.

Paddy Meehan -kirjojen lehtimaailma 1980- ja 1990-luvulla oli myös erittäin kiinnostava, joten sekin on todennäköisesti yksi seikka, miksi pidin tästä sarjasta enemmän.

Sellaisen nälän Minan kieli ja tarinat kyllä jättivät, että jossain vaiheessa pitää ilman muuta tarttua myös hänen tuoreimpiin suomennoksiinsa Yksin yössä sekä Ampiaiskesä, joissa päähenkilönä on jälleen nainen Alex Morrow, mutta hän on ammatiltaan poliisi. Minalta on suomennettu myös yksi sarjoihin kuulumaton romaani, Kammio.

Mainokset

Kommentit»

1. Leena KorsumäkiLe - 19. syyskuu, 2012

Pienenä ennakkovaroituksena, Veripeltokin alkaa tosi synkästi: kaksi lasta tappaa vielä pienemmän lapsen. Eli rankat aiheet jatkuvat.

2. Kirsi Hietanen - 18. syyskuu, 2012

Minäkin olen lukenut Minan Garnethill-trilogian. Olen myös kirjoittanut siitä aikanaan omaan blogiini: http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi/2010/12/sarjaromaanit-ja-muistamisen-vaikeus.html

Tuntemuksemme olivat aika samansuuntaisia! Pidin aloitusosasta, joten luin sitten koko sarjan. En ole vielä tullut aloittaneeksi Veripeltoa, joka odottelee hyllyssä, mutta pitääkin ottaa se pikapuoliin esille, jospa vaikka maistuisi minullekin paremmin.

En tiedä, vaatiiko kirjasta pitäminen samastumisen tunnetta, mutta ainakin auttaa, jos voi pitää edes jostakin kirjan henkilöstä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: