jump to navigation

HS:n Teemassa suomalaisia rikoksia ja dekkaristeja 23. syyskuu, 2012

Posted by Kirsi Hietanen/Kirsinkirjanurkka in Dekkariuutisia.
trackback

Toivottavasti kaikki Helsingin Sanomien Teema-aikakauslehden tilaajat ovat huomanneet, että uusin numero 3/2012 käsittelee suomalaista rikosta. Pitkästä aikaa minäkin vietin rattoisat pari tuntia lehden parissa, ja taas tilaus pääsi jatkoajalle. Olen nimittäin vaihtelevasti ollut tyytyväinen tai tyytymätön lehden sisältöön. Ideanahan Teemassa on, kuten nimikin kertoo, käsitellä aina yhtä aihealuetta kerrallaan. Jos aihe ei kiinnosta, menee koko lehti kerralla kierrätykseen. Mutta tällä kertaa sain vastinetta rahalleni.

Historiasta ja dekkareista sekä journalismista kiinnostuneelle ihmiselle lehti onkin oikeastaan pelkkää mannaa. Mukava idea on esimerkiksi tutkailla sadan vuoden jaksolta muutaman syyskuun rikosuutisia kultakin kuluneelta vuosikymmeneltä. Pikku-uutiset ovat erityisen kiehtovia, ja loppupään jutuista osa on tuttujakin. Koskettava oli toimittaja Hannu Marttilan kirjoitus oman toimittajanuransa ja samalla elämänsä suunnan kääntäneistä työvuoroista. Ensimmäinen osui vuoden 1975 eduskuntavaalien yöhön, jolloin vaimo synnytti pariskunnan pojan. Toinen oli 23 vuotta myöhemmin, kun poliisi toi tiedon pojan karmeasta kohtalosta. Juttu on aiemmin ilmestynyt Kuukausiliitteessä, mutta se koskettaa uudelleenkin luettuna rajusti.

Herrasmieshuijareista, rikosmuseon esineistä ja eräästä taposta kertovat jutut vain silmäilin, mutta kiinnostava oli juttu nimeltä Lain vartijana, jossa toimittaja Veli-Pekka Leppänen kertoo 15 vuotta kestäneestä lautamiesurastaan oikeuden palveluksessa. Hyviä huomioita ja hyvää kritiikkiä ilmiöistä. Hirvittävyydestään huolimatta kiinnostava on lehden viimeinen artikkeli, jossa mennään syvimmälle menneisyyteen. Savupirttien seksirikolliset -artikkeli on historioitsija Teemu Keskisarjan kirjoittama.

Parasta antia ovat kuitenkin viiden suomalaisen dekkarikirjailijan haastattelut. Tamperelaista ja turkulaista rikoskirjailijaa haastatellaan rinnan, ja jututettaviksi ovat valikoituneet Seppo Jokinen ja Pirkko Arhippa. Kummastakin tehty juttu on hieno. Helsinkiläisiä toimittaja-kirjailijoita edustavat toisessa jutussa Harri Nykänen, Jarkko Sipilä ja Matti Rönkä. Viimeksi mainittu varoittelee, että työn alla oleva kirja on todennäköisesti viimeinen osa Viktor Kärppä -sarjaa. Juttua on vielä syvennetty lyhyellä Mauri Sariolaa käsittelevällä palalla.

Dekkariholisti kiittää!

Mainokset

Kommentit»

1. Kartsa - 29. Touko, 2015

Jos teillä löytyy näitä Teeman vanhoja numeroita ja raaskitte niistä luopua, niin Tori.fi markkinapaikalta löytyy ostoilmoitukseni.

2. Markku Keisala - 26. syyskuu, 2012

Kiitos vinkistä, hyvä lehti on.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: