jump to navigation

Ruotsin parhaat tämänvuotiset dekkarit valitaan 24.11.2012 4. marraskuu, 2012

Posted by Kirsi Hietanen/Kirsinkirjanurkka in Dekkariuutisia.
Tags: ,
trackback

Ruotsin dekkariakatemian (Svenska Deckarakademin) ehdokkaat vuoden parhaiksi dekkareiksi on julkistettu. Voittajat selviävät seuran syyskokouksessa 24.11. Sekä ruotsalaisten että käännösdekkareitten sarjassa on viisi ehdokasta.

Ruotsalaiset ehdokkaat:

Tove AlsterdalI tystnaden begravd (Lind & Co)

Camilla Grebe/Åsa TräffInnan du dog (Wahlström & Widstrand)

Lars KeplerSandmannen (Bonniers)

Åsa LarssonTill offer åt Molok (Bonniers) (Uhrilahja, suom. Kari Koski, Otava 2012)

Anders Roslund/Börge HellströmTvå soldater (Piratförlaget)

Käännösehdokkaat:

Belinda BauerNi älskar dem inte (”Finders keepers”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista)
Belinda BauerSkuggsida (”Darkside”, översättning: Ulla Danielsson, Modernista) (Tappajan katse, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom, Karisto 2012)
Arnaldur IndriðasonDen kalla elden (”Furðustrandir”, översättning: Ylva Hellerud, Norstedts) (Menneet ja kadonneet, suom. Seija Holopainen, Blue Moon 2012)
Peter RobinsonEn förgiftad man (”Before the poison”, översättning: Jan Malmsjö, Minotaur)
Yrsa SigurðardottirEldnatt (”Horfðu á mig” översättning: Anna Gunnarsdotter Grönberg, Modernista)

Åsa Larson voitti vuoden parhaan dekkarin tittelin vuonna 2004 romaanillaan Sudentaival (Otava). Myös kirjailijaduo Roslund-Hellström on voittanut aiemmin, vuonna 2009, romaanilla Kolme sekuntia (WSOY).

Kaikenlaiset kirjalistat ovat aina mielenkiintoisia, niin myös tämä ruotsalaisten parhaina pitämien tämänvuotisten dekkarien listaus. Muutamia rankattuja on jo ehditty suomentaakin. Minulle entuudestaan tuttuja listoilla ovat Åsa Larson ja Tove Alsterdal, joiden kirjoja olen lukenutkin. Larssonilta olen lukenut koko suomennetun tuotannon, myös uusimman Uhrilahjan, jota pidän oikeastaan hänen tuotantonsa toistaiseksi parhaana dekkarina. Alsterdalilta luin juuri esikoisdekkarin Kadonneet, joka ilmestyi suomeksi tänä vuonna. Listalla oleva seuraava teos I tystnaden begravt kuulostaa vieläkin lupaavammalta kuin esikoinen, joka oli minun mielestäni varsin vetävä sekin. Lars Kepler on minulle tuttu vain nimenä, teoksiin en ole ehtinyt tutustua. Hypnotisoijasta on ehtinyt tulla jo elokuvakin. Muita kirjailjaduoja googlaamalla selvisi, että Roslund-Hellströmiä on suomennettu, mutta Grebe-Träffin tuotannosta en käännöksiä saanut haaviini. Ovatko nämä tuttuja muille?

Käännöskilpailuun on loppusuoralle nostettu kaksi Belinda Bauerin romaania, joista aikaisempi Tappajan katse ilmestyi suomeksi keväällä. Bauer vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hänen tuotannostaan on käännetty myös esikoinen Hautanummi. Mielenkiintoista on, että listalla on kaksi islantilaista, sekä Arnaldur Indriðason että Yrsa Sigurðardottir. Oma näkemykseni on, että heidän keskinäinen tasoeronsa on melkoinen. Arnaldurin tuotannosta olen ehtinyt lukea viisi ensimmäistä, joita pidän varsin korkeatasoisina kaikkia. Yrsalta olen lukenut aikoinaan teoksen Kolmas merkki, joka ei oikein vakuuttanut. Vertailuni ei siis ole kovin tasapuolinen ja todennäköisesti moni on toista mieltä. Viimeisen ehdokaspaikan nappaakin sitten suuri brittisuosikkini Peter Robinson, jonka suomennetuista en ole kolmea ensimmäistä pitemmälle ehtinyt. Laatudekkaristi mielestäni niiden perusteella.

Nyt olisikin mukavaa näiden ehdokkaiden äärellä kuulla muiden dekkariharrastajien näkemyksiä ja kokemuksia rakkaan länsinaapurimme veljesseuran valinnoista. Ovatko listalle nousseet kirjailijat ja teokset teille tuttuja? Mitä mieltä olette lukemistanne listoille nousseista? Mielenkiintoinen ilmiö minusta on myös tuo, että Ruotsissa kirjoitetaan ainakin dekkareita näköjään paljon parityönä, onhan ruotsalaisten viiden ehdokkaan joukossa peräti kolme kirjoittajatiimin lopputulosta. Sana on vapaa!

Mainokset

Kommentit»

No comments yet — be the first.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: